Temaanalyse av dødsulykker i forbindelse med arbeid på og ved vei

Temaanalyse av dødsulykker i forbindelse med arbeid på og ved vei

I løpet av perioden 2010–2020 har 42 personer i Norge omkommet i trafikkulykker i forbindelse med arbeid på og ved veg, viser en temaanalyse fra Statens vegvesen

Formålet med rapporten er å bidra til at Statens vegvesen og andre veieiere og aktører (offentlige og private) kan lære av ulykkene og iverksetter effektive tiltak som forebygger lignende ulykker i framtiden. Rapporten er spesielt rettet mot de som godkjenner og kontrollerer arbeidsvarslingsplaner (skiltmyndighet) og de som planlegger og gjennomfører drift, vedlikehold og anleggsarbeid på og ved veg.

Beskrivelse

Statens vegvesen har tidligere gjennomført analyser av dødsulykker som skjedde i forbindelse med arbeid på og ved vei. Disse ble utgitt som rapporter i henholdsvis 2011 og 2017.

Formålet med denne temaanalysen er å bygge på tidligere analyser og å få ytterligere innsikt i dødsulykkene som skjer i tilknytning til arbeid på og langs veien. Utgangspunktet for analysen er en oppfatning om at ulykkene – sett hver for seg og i sammenheng – kan bidra til å øke vår kunnskap om risikofaktorer og med det bidra til forebygging av lignende ulykker.

Rapporten er basert på materiale fra Statens vegvesens ulykkesanalysegrupper (UAG) og et internt notat fra gjennomførte møter i arbeidsgruppen i perioden 2021-2022. Grunnlagsmaterialet er systematisert av Kirsti Huserbråten, som har skrevet rapporten sammen med Renata Steinbakk.Trafikksikkerhetsavdelingen i Statens vegvesen har hatt ansvaret for gjennomføring av temaanalysen.

Betegnelsen dødsulykker i forbindelse med arbeid på og ved vei brukes i det følgende om trafikkulykker der arbeidere eller trafikanter har omkommet innenfor eller i nærheten av et arbeidsområde eller som følge av et arbeid. I perioden 2010 – 2020 inntraff det årlig i gjennomsnitt 3,4 slike trafikkulykker i Norge. 42 personer omkom, hvorav én arbeider og 41 passerende trafikanter. I tillegg kommer 56 omkomne arbeidere i arbeidsulykker, som ikke inngår i det offisielle trafikkulykkesregisteret.

Antall trafikkulykker med dødelig utfall i forbindelse med arbeid på og ved vei har blitt redusert siden forrige lignende temaanalyse for årene 2005 – 2009. Årlig antall dødsulykker var da 4,6. Et viktig funn her var at hele 52 prosent av de drepte var syklister eller fotgjengere. For perioden 2010 – 2020 har denne andelen blitt redusert til gjennomsnittlig 38 prosent pr. år. Andelen er fortsatt høy sammenlignet med tilsvarende tall for alle trafikkdrepte (29 prosent). En temaanalyse fra 2017 var en oppfølger av 2011-analysen, og omhandlet kun trafikkulykker med omkomne syklister og gående.

Formålet med foreliggende analyse har vært å gi en kvantitativ framstilling av ulykkene og arbeidene de siste 11 årene, samt å identifisere særskilte sikkerhetsutfordringer det anbefales å ta tak i for å unngå at lignende ulykker skjer igjen. En begrensning ved denne og tidligere analyser har vært at det ikke finnes data i trafikkulykkesregisteret som kan si noe om ulykker med lettere eller hardt skadde, noe de for eksempel har hatt mulighet til i Sverige. I løpet av de siste 20 årene har det skjedd ca. 300 ulykker med personskade pr. år i forbindelse med arbeid på og ved det svenske vegnettet. Av disse var den skadede en trafikant i 94 prosent av ulykkene. Foreliggende analyse bygger på data fra Statens vegvesens ulykkesanalysegrupper (UAG), som i motsetning til den svenske undersøkelsen, kun omhandler dødsulykker. Materialet gir ikke grunnlag for statistiske slutninger, men for å kunne se sammenhenger mellom enkeltulykkene har det vært nødvendig å foreta opptellinger.

Rapporten oppsummeres med 35 anbefalinger rettet mot rapportens målgrupper, som er alle landets veieiere samt andre etater, myndigheter, bransjer, entreprenører m.fl. med ulike roller og oppgaver tilknyttet arbeid på og ved vei. Av alle arbeidsvarslingssakene på riks- og fylkesveinettet i 2022 var Statens vegvesen kun byggherre for 22 prosent. Til tross for at nesten tre fjerdedeler av ulykkene i analysen skjedde på veier som ble forvaltet og driftet av Statens vegvesen før felles veiadministrasjon opphørte fra og med 2020 (ingen dødsulykker i 2020), vil videreformidling av resultatene til de andre veieierne være avgjørende.

Oppfølgingen av analysens anbefalinger vil måtte ta hensyn til at mesteparten av framtidens arbeid på og ved vei med tilhørende arbeidsvarsling vil bli utført på veinett som ligger utenfor Statens vegvesens eierskap.

Hele rapporten finner du her