Slik unngår du ladekø på påsketuren

Siden påsken i fjor har det kommet 130 000 flere elbiler på veiene. Det betyr at det blir kamp om laderne på de mest populære ladeplassene i påsken. – Planlegg hvor du skal ha ladestopp og om mulig, sørg for å ha lademuligheter der du skal bo, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding (07.04.2022)

Utbyggingen av ladere langs veiene klarer ikke å henge med i utviklingen, og særlig i feriene opplever mange ladekøer.

– Ladekøene kan du unngå om du ikke drar på ferieturen når alle andre gjør det. Det blir det samme som å unngå kø på veiene, mener Sødal.

Paradoksalt nok er det ofte mest kø og kaos på de større ladeplassene langs hovedveiene. Da kan det være lurt å ha sett seg ut noen alternativer før du og familien legger ut på påsketuren.

– Sjekk om det er lademuligheter i nærheten av hovedveien. Noen ekstra kilometer til nærmeste tettsted er bedre enn å irritere seg i ladekø. Selv om laderen har lavere effekt og derfor lader saktere, slipper du køen og kommer deg raskere av gårde likevel, rådgir Nils Sødal. – Er det i tillegg en ålreit restaurant der, er det et fint alternativ til boller og pølser på en bensinstasjon, fortsetter han.

Sjekk lademuligheter på forhånd

Skal du på egen hytte, har du kanskje lademuligheter der. Skal du derimot på leid hytte, må du sjekke med utleier om det er mulig å lade. For de som skal på en campingplass eller hotell, er det lurt å gå etter de overnattingsstedene med lademuligheter.

– Kan du lade der du skal overnatte, trenger du færre stopp på hurtigladerne. Da kan du komme frem med lite batteri og la bilen lade mens du sover, sier Nils Sødal.

NAFs laderåd

 • Ikke stopp for å lade for tidlig på turen: 
  Etter et par-tre timers kjøring er batteriet varmt, og da lader batteriet opp raskere. Farten du kjører i avgjør hvor fort batteriet er varmt.
 • Ha lite strøm igjen på batteriet: 
  Hvis målet er å lade raskest mulig, må du ha både varmt batteri og lite strøm igjen på batteriet. For å få optimal lading må du ned i mellom 10 og 20% batteri igjen før du starter lading.
 • Lad kun det du trenger for å komme frem: 
  I påsken er det mange som er ute og kjører og lader samtidig. Lad derfor kun det du trenger for å komme frem og del på ladestasjon så alle kommer frem til peiskosen.
 • Velg riktig lader:
  Alle biler lader litt forskjellig, og det er lurt å finne ut akkurat hvor kraftig lading din bil takler. Det er lite vits i å lade med en lader som gir mer effekt enn det bilen takler. Ikke går det fortere og det blir dyrere. Se om du finner din bil i NAF sin ladeguide.
 • Lad til 80 prosent: 
  De aller fleste elbiler lader veldig sakte etter 80 prosent. Siden du på mange av ladestasjonene betaler for tiden du lader eller både tid og antall kilowatt-timer, blir de siste 20 prosentene dyre. Trenger du mer rekkevidde for å komme vel frem lønner det seg å heller legge inn et kort ladestopp til enn å lade fullt batteri en gang.
 • Bruk forvarming: 
  Hvis elbilen din har et system for forvarming av batteri før hurtiglading, er det lurt å benytte seg av dette. Ofte settes det i gang hvis du plotter inn en ladestasjon som destinasjonen i navigasjonen.
 • Lad der du bor: 
  En del overnattingssteder tilbyr lading. Om det passer deg, så velg overnattingsteder som har det. Da kan du sove mens bilen lader seg og er klar for neste dag, og du slipper et ekstra hurtigladestopp.
 • Unngå ladekø: 
  Inntil vi får flere hurtig- og lynladere langs veiene, vil det dessverre være ladekøer i feriene. Unngå dette ved å ikke reise når alle andre skal ut på tur. Velger du å reise utenom ferie-rushet, unngår du både kø på veien og ved ladestasjonen!