Nå har riksveg 4 blitt tryggere

En halv meter skilte Ann Lill Rønning og dattera Silje Rønning Pedersen, fra en alvorlig trafikkulykke i Mohagenkrysset på Jaren 15. juni 2021. Nå er både krysset og riksveg 4 Sandvoll-Amundrud blitt tryggere.

Foto over: Ann Lill Rønning kolliderte med en lastebil i Mohagenkrysset på rv.4 juni 2021. Nå har John Bekken og Statens vegvesen bygd nytt kryss og ny veg med midtdeler på ulykkesstedet.

Rønning og dattera skulle til Gjøvik for å handle. De kjørte sammen fra jobben til Rønning i industrifeltet på Mohagen. På veg ut i krysset på riksveg 4 var hun uoppmerksom et øyeblikk. Hun kjørte ut i vegen samtidig som en trailer var på veg i retning Lygna.

– Englevakt

Trailersjåføren så hva som skjedde, tutet og la seg ut i forbikjøringsfeltet. Likevel traff traileren bilen til Rønning i venstre forskjerm. Stasjonsvogna ble kastet inn i auovernet på høyre side, og dratt oppover mellom rekkverket og tilhengeren.

Rønning og dattera kom fra ulykken uten skader. De ble kjørt til legekontoret på Jaren. Rønning var nok i sjokk. I tillegg var mor og datter forslått.

-Vi hadde englevakt. Kreftene var voldsomme. Hadde vi vært en halvmeter lengre ut i krysset hadde vi nok vært et annet sted nå, sier hun.

Trafikksikker veg med midtrekkverk og lys

Hun er veldig glad for at Statens vegvesen har bygd nytt kryss på Mohagen og ny trafikksikker veg på veg opp mot Lygna. 12 personer har blitt skadet i trafikkulykker på strekningen Sandvoll-Amundrud de siste 20 årene.

-Det har aldri vært tryggere å kjøre rv. 4 opp mot Lygna fra sør enn nå, sier byggeleder John Bekken i Statens vegvesen.

Den 3,8 kilometer lange strekningen var kjent som Norges smaleste tre felts veg. Med økende trafikk ble den ti meter brede vegen etter hvert for smal. Krysset ved Mohagen industrifelt har vært særlig ulykkesutsatt. Nå er vegen utvidet til 15 meter med midtrekkverk og veglys.

Problemet med krysset på Mohagen var at det manglet akselerasjonsfelt nordover. Andre vegen var det påkjøringsfelt. Nå er krysset bygd om med akselerasjonsfelt i begge retninger.

660 arbeidsplasser

Rønning jobber ved ventilasjonsfirmaet Trox Auranor. Firmaet er av et titalls selskaper på Mohagen med til sammen om lag 660 årsverk. I tillegg bruker mye av trafikken til og fra Mohagen Miljøstasjon vegkrysset.

Rv. 4 Sandvoll-Amundrud åpner offisielt tirdag 20. desember, men Vegvesenet åpnet vegen for trafikk og fartsgrense 80 kilometer i timen denne uka.

– Jeg gruer meg fortsatt litt for å kjøre den nye krysset, selv om det har blitt mye, mye tryggere, sier Rønning.