Mener rekkverket på E6 i Narvik gir falsk trygghet

Daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, TSF, Geirr Tangstad-Holdal mener lave rekkverk er en falsk trygghet langs veiene, skriver avisa Fremover 30. november 2020.

Han er glad for at Fremover har skrevet om problemstillingen med svært lavt rekkverk ved Forsåvannet på E6 i Narvik. Rekkverket (autovernet) langs vannet er svært lavt.

Da Fremover målte med en tommestokk målte vi mellom 52–58 centimeter flere steder. Kravet til nye rekkverk i dag er at de skal være 75 centimeter høy.

Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder viser til at feil og mangler ved rekkverkene har vært en medvirkende årsak til 76 dødsulykker på norske veier mellom 2005–2018

Falsk trygghet

Geirr Tangstad-Holdal skriver følgende i en e-post til Fremover.
– Falsk trygghet er farligere enn ingen sikring, er min påstand. Lavt rekkverk er med på å forsterke ulykken med at man får en velt, og bilen kastes nedover i skråningen rullene opp ned og kan havne i sjøen med hjulene opp.

Han frykter at de som overlever utforkjøringen da kan drukne før de kommer seg ut av kjøretøyet.

– Riv rekkverket inntil nytt blir satt opp, skriver han i en e-post til Fremover.

Han viser til at feil og mangler ved rekkverkene har vært en medvirkende årsak til 76 dødsulykker på norske veier mellom 2005–2018 ifølge NRK.

Riksrevisjonen har også kommet med sterk kritikk av Statens vegvesen for å ikke ha tilstrekkelig oversikt over tilstand og sikkerhetsnivå på rekkverket.

Les hele saken på Fremover.no (+)