Kjør slik at du kommer trygt frem til jul

av Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland

Midtrekkverk, og tryggere kryss har vært viktig for å få ned tallet på drepte i trafikken. Derfor er åpningen av ny riksveg 4 i Gran kommune med mer midtrekkverk, og et tryggere kryss, et viktig bidrag for at folk skal komme trygt hjem til jul.

Nullvisjonen om null drepte og hardt skadde på vegene er bærende for alt arbeidet Statens vegvesen gjør. Sist gang vi åpnet ny veg på riksveg 4 i bakkene opp mot Lygna var i 1988. Det året omkom 378 mennesker på vegene i Norge. 28 mennesker mistet livet i gamle Oppland fylke.

Hver gang det skjer en dødsulykke og andre alvorlig ulykker på vegene får jeg en melding på mobilen. Det er påminnelse om hvor viktig det er å bygge vegene våre tryggere, slik vi har gjort på rv.4 fra Sandvoll til Amundrud.

 Viktig veg

Riksveg 4 er en viktig veg for folk og næringsliv i Vestoppland. Hver dag går det svært mange store nyttekjøretøy med last som skal inn mot Oslo, men også videre mot kontinentet. 12 prosent av trafikken er tungbiler.

Vegen over Lygna er en liten fjellovergang. Den gamle tre-feltsvegen opp mot Lygna gikk for å være blant de smaleste i Norge.

Flere har nok kjent på en guffen følelse når de møtte et stort kjøretøy på veg opp mot Lygna. Den gamle vegen var om lag 10 meter. Når har vi bygd den fire meter bredere, og fått opp midtrekkverk. Møtefri veg er det mest effektive virkemiddelet mot alvorlige møteulykker.

Flere har nok kjent på en guffen følelse når de møtte et stort kjøretøy på veg opp riksveg 4 mot Lygna. Nå er vegen blitt trygg, med nytt midtrekkverk, skriver vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. (Foto: Per Kollstad/Statens vegvesen)

Midtrekkverk mot møteulykker

Der hvor det er mye trafikk og mange trafikkulykker forsvinner møteulykkene når vi bygger møtefrie veger. Det ser vi på E6 i Østfold, E18 i Vestfold, E6 fra Oslo til Moelv, og det har vi sett her på Hadeland lenger sør her i Gran kommune. Vi har fortsatt mange veger vi skal bygge tryggere.

Vi har også mange alvorlige trafikkulykker i vegkryss. Det gjorde inntrykk å lese om Ann Lill Rønning fra Jaren som kolliderte med en stor lastebil i juni 2021 i Mohagenkrysset. Heldigvis hadde Ann Lill marginene på sin side. Det er lite som skiller en mindre ulykke fra en alvorlig ulykke.

Fem måneder etter trafikkulykken i Mohagenkrysset startet Anlegg Øst arbeidet med å bygge ny trafikksikker veg og nytt kryss på Mohagen i november 2021.

På et drøyt år har Vegvesenet og Anlegg øst bygd vegen ferdig, under budsjett. Hastverk har ikke vært lastverk for Anlegg øst og Statens vegvesen som byggherre. Nå går trafikken på riksveg 4 møtefritt i 16,5 kilometer fra Lygna sør til grensa mellom Gran og Lunner. Lenger sør jobber vi med ny fire felts motorveg mot Roa.

Trygt hjem til jul

Denne uka reiser mange av oss hjem til jul. Vi vet allerede før juletrafikken starter at vi vil få en kraftig økning i tallet på drepte i trafikken i 2022 sammenlignet med i fjor.

Til de av dere som skal ut å kjøre bil i forbindelse med jula. Kjør slik at du kommer trygt fram.

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland